Disciplines

Binnen het handboogschieten kennen we 5 disciplines. Namelijk; outdoor, indoor, veld, 3D en runarchery. Hieronder vind u een kleine beschrijving van iedere discipline.

Outdoor 
Een outdoor wedstrijd vindt plaats op een open vlak terrein, vaak een voetbalveld of een outdoor locatie van een handboogclub. Tijdens de wedstrijd schiet je 2x36 pijlen op 70m voor de recurve of 50m voor de compound. Op een fita schiet men 4x36 ieders op een andere afstand. Deze varieren van 30 tot 90 meter. Mannen schieten 90, 70, 50 en 30m en vrouwen 70, 60, 50 en 30m.

Bij de lange afstanden is je pijl wel een tijdje onderweg en moet de pijl ook in een grote boog vliegen om het doel te raken. Dit betekent dat wind veel meer invloed kan uitoefenen op de pijl. De weersomstandigheden is daarom een van de uitdagingen in deze discipline. Net als bij indoor kunnen bij outdoor ook finalerondes plaatsvinden.

Recurve sporters schieten op doelen op 70 meter afstand en compound sporters schieten op 50 meter. De sporters schieten op een blazoen met gekleurde ringen van geel, rood, blauw, zwart en wit. Deze vertegenwoordigen score zones van 10 in de binnenste ring tot 1 in de buitenste ring.

Het recurve blazoen is 122cm in diameter met een 10 ring van 12.2cm in diameter.

Het compound blazoen is 80cm met een 10 ring van 8cm in diameter. In internationale competities heeft het blazoen enkel de score zones van 6 tot 10 ring.

Indoor
Indoor is een discipline met een internationale status en regelgeving vanuit de internationale bond World Archery. Voor alle deelnemers is in deze discipline de afstand gelijk, 18 meter.

Je zou denken dat dit makkelijk is, maar het blazoen is natuurlijk ook weer stukken kleiner! Het blazoen is maar 40cm groot. Tijdens een wedstrijd worden 2x 30pijlen verschoten in beurten van 3 pijlen per keer. Wie totaal de meeste punten heeft geschoten wint.

Over de wereld worden voor Indoor grote toernooien gehouden, soms met meer dan 1500 deelnemers. Bij die toernooien zijn finalerondes om te bepalen wie het beste is. In zo’n finale schieten 2 schutters head-to-head tegen elkaar. De winnaar gaat door naar de volgende ronde tot er maar 1 schutter overblijft en zich kampioen mag noemen.

In competities wordt er veelal geschoten op blazoenen in een verticale groep van drie, waarbij op ieder blazoen 1 pijl geschoten wordt. (dutch targets)

In Brabant en Limburg wordt ook nog deelgenomen aan 25m1p wedstrijden. 25m 1 Pijl is een wedstrijdvorm die een ontzettend lange traditie kent in uitsluitend Nederland en België. In deze competitie worden per wedstrijd 25 pijlen verschoten op 25 meter afstand. En zoals de naam al zegt, slecht 1 pijl per ronde! Dit vereist dus opperste concentratie om het elke ronde voor 1 pijl helemaal goed te doen.
Het blazoen is gelijk in opzet als het indoor en outdoor blazoen. Echter heeft hij een afmeting van 60cm in diameter

Veld
Bij een veldwedstrijd schiet je meestal in een bosrijk en/of heuvelachtig gebied. Op een dag schiet je op 24 doelen telkens 3 pijlen. In tegenstelling tot indoor en outdoor is de maximaal te behalen score per pijl bij deze blazoenen 6 in plaats van 10.

Omdat geen natuurlandschap mooi horizontaal loopt, wordt er bij het veldschieten regelmatig steil omhoog of omlaag geschoten. De afstanden varieren tussen de 5m en 60m. Het unieke aan deze wedstrijd is dat bij de helft van de doelen de afstand die je moet schieten bekend is, maar bij de andere helft niet! Dan moet je zelf schatten hoe ver het doel is. Bij het veldschieten wordt zowel met de recurve, compound, barebow als de traditionele longbow geschoten.

3D
Bij 3D schieten schiet je ook in bosrijke omgevingen, zoals bij het veldschieten. Maar bij 3D schiet je niet op normale blazoenen, maar op levensechte modellen van dieren.

Dit kunnen kleine konijntjes zijn, maar ook enorme Buffalo’s of Elanden. De afstanden varieren tot ongeveer 55 meter en doorgaans zijn alle afstanden onbekend. Er zijn verschillende wedstrijdvormen in het 3D schieten, en afhankelijk van de regels varieert de puntentelling en schiet je slechts 1 of maximaal 3 pijlen per doel.

Binnen het 3D schieten zie je veel Traditionele bogen, Barebow en Compounds met jachtuitrusting. Deze tak vooral in Duitsland, Scandinavie, UK en USA erg populair maar is ook in Nederland een van de snelst groeiende disciplines. In USA zijn deze toernooien zo populair dat er grote geldprijzen te winnen zijn.

Run Archery
Vind je hardlopen leuk en wil je het combineren met een andere uitdagende concentratiesport dan is Run Archery jouw uitdaging. Wat is het? Het is een biathlon van hardlopen en boogschieten, overgewaaid vanuit Oost-Europa als zomervariant op de spectaculaire winterbiathlon.

Tijdens een wedstrijd doe je doorgaans mee aan 2 heats; voorronde en (kleine) finale. Een heat bestaat uit 4x een rondje van circa 1.000 meter hardlopen met een boog, waar-bij je drie keer langs de schietdoelen komt. Bij elke schietbeurt moet je 3 schijven van 20 cm doorsnede omschieten. Schiet je mis dan krijg je een strafronde van ca 100 meter. De afstand tot het doel is voor de volwassenen 20 meter en voor de jeugd 15 meter. In Nederland wordt sinds 2015 onder de vlag van de NHB een Run-Archery CUP georganiseerd met meerdere wedstrijden.